Què és la hipertensió arterial?

Es denomina hipertensió arterial, o tensió arterial alta, a una elevació sostinguda dels nivells de pressió sanguínia per sobre dels valors considerats normals (pressió màxima o sistòlica de 140mmhg i pressió diastòlica o mínima inferior a 90mmhg).

Normalment la sang té una certa pressió dins de les artèries (vasos que surten del cor) que és necessària perquè arribi a tots els òrgans del cos. Aquesta pressió està regulada per diversos mecanismes i pot variar per diferents circumstàncies com l’exercici físic, la son, l’estrès, etc.

En el seu origen influeixen tant factors personals i ambientals (edat, hàbits alimentaris i estil de vida), com els genètics. La tensió arterial tendeix a elevar-se amb l’edat, és més freqüent en persones amb obesitat, si porten una dieta rica en sal i pobre en potassi (pobra en verdures, fruits secs, cereals integrals, fruites i llegums), beuen elevades quantitat d’alcohol, no realitzen activitat física i pateixen estrès psicològic.

Pràcticament en el 90% dels casos la hipertensió arterial és essencial o primària, és a dir de causa desconeguda i, menys d’un 10%, secundària a alteracions d’origen renal, cardiovascular o del sistema endocrí.

Com podem controlar la hipertensió arterial?

Hi ha molts factors que poden modificar l’evolució i el pronòstic (conseqüències) de la hipertensió:

• L’excés de sal i líquids sobrecarrega el cor i augmenta la pressió de la arterial. Al principi pot fer-se el menjar més tolerable afegint altres condiments vegetals o algunes espècies (dieta hiposòdica).
• El tabac s’ha d’abandonar per complet ja que eleva directament la tensió arterial i és un factor de risc coronari afegit.
• La dieta baixa en colesterol (dieta hipocolesterolémica), protegeix els vasos endarrerint l’aparició d’arteriosclerosi. Es recomana la ingesta verdures fresques, fruites, olis vegetals poliinsaturats i es desaconsellen les conserves, salaons, greixos animals, olis saturats, etc.
• Encara que l’alcohol a baixes dosis no està contraindicat, no s’ha d’oblidar que té un alt contingut en calories i engreixa, i que, a dosis moderades o altes, eleva directament la tensió arterial.
• Es recomanen curts períodes de relaxació durant l’activitat laboral i un adequat descans nocturn i els caps de setmana el que comportarà una disminució de les xifres de tensió arterial.
• L’exercici físic moderat però diari (30 a 60 minuts al dia) d’activitat aeròbica ens ajudarà a regular la nostra tensió arterial. L’exercici moderat consumeix l’excés de calories i dilata els vasos perifèrics.
• Eviti l’obesitat i ajudés a controlar la seva pressió arterial. Els obesos poden reduir la demanda de sang al seu cor perdent pes, ja que el teixit gras requereix un flux de sang addicional.

Mesura de la P.A.

El pacient ha de:

• Descansar 5 minuts abans de la presa de P.A.
• No fumar ni ingerir cafeïna des de 30 minuts abans.
• Romandre assegut, amb els dos peus a terra, amb l’esquena i el braç recolzats el braçalet de l’esfigmomanòmetre a l’altura del cor.

El metge ha de:

• Utilitzar la mida de maniguet adequat per a cada pacient. La càmera d’aire haurà de comprendre almenys el 80% de la part superior del braç.
• Utilitzar manòmetre graduat o de mercuri.
• mitjana dues o més lectures separades parell almenys dos minuts.