Què és i com es produeix el colesterol?

El colesterol és una molècula de greix que circula a través de la nostra sang, quan les xifres de colesterol són normals, és un factor de salut. Forma part de cèl·lules, hormones i teixits. Però quan augmenta el nivell de colesterol en sang, hipercolesterolèmia, es converteix en el principal enemic de la paret arterial coronària, augmentant el perill de patir Cardiopatia isquèmica (‘insuficiència coronària).

L’augment del colesterol en sang depèn de l’edat, l’activitat física, el sexe, els antecedents familiars i el tipus d’alimentació. És evident que una alimentació rica en calories, greixos saturats (són les d’origen animal) i colesterol és la causa més freqüent de l’elevació del nivell de colesterol.

El colesterol intervé directament en la formació de la placa d’ateroma que és capaç d’estrènyer l’artèria coronària i facilitar, que es desenvolupi un trombe, aquest pot bloquejar la circulació sanguínia i desencadenar segons el territori afectat, un infart de miocardi, angina de pit o un ictus o accident vascular cerebral (infart del cervell).

Les lipoproteïnes són les encarregades del transport del colesterol a través de la sang. Hi ha dos tipus de colesterol, el colesterol dolent que es transporta mitjançant les lipoproteïnes de baixa densitat LDL (Low-density Lipoprotein) i el HDL, colesterol bo relacionat amb la lipoproteïna d’alta densitat. És bo que la quantitat d’aquest últim sigui alta, perquè ens està indicant que el colesterol que arrossega serà eliminat del cos.

Si el nivell de lipoproteïnes de baixa densitat és alt ens indica, que el colesterol va a circular per la sang i es dipositarà en les artèries.

Nivells de HDL per sobre de 60 mg/dl ens protegeixen de la malaltia vascular encara que el LDL sigui alt. Nivells de HDL per sota de 40 són perillosos.

Pel que fa als triglicèrids (una altra molècula de greix), es considera que els nivells ideals són de fins a 140mg/dl i a partir de 200mg/dl són perillosos per al cor.

Com puc reduir el nivell de colesterol dolent?

La reducció del colesterol sanguini disminueix les probabilitats de patir malalties cardiovasculars.

La principal eina per disminuir el colesterol és a través de la dieta. Una dieta variada i equilibrada, que inclogui fruites i verdures, peix blau i baixa en greixos d’origen animal, com les presents en carns grasses i lactis sencers. L’exercici físic també contribueix a millorar la nostra salut i equilibrar els nivells de colesterol. La pèrdua de pes, en cas d’obesitat o sobrepès, pot determinar també una disminució en els nivells de colesterol en sang.